Slovensko má jedenásť nových občanov

15.11.2005 Prešov

Prešov 15. novembra (TASR) - Dovedna jedenásť žien a mužov zložilo dnes na Krajskom úrade (KÚ) v Prešove sľub štátneho občana SR. Zároveň prevzali z rúk pred...
Prešov 15. novembra (TASR) - Dovedna jedenásť žien a mužov zložilo dnes na Krajskom úrade (KÚ) v Prešove sľub štátneho občana SR. Zároveň prevzali z rúk prednostu KÚ Jozefa Polačka listinu o udelení štátneho občianstva.

Išlo o deviatich bývalých občanov Ukrajiny a po jednom z Rumunska a Uzbekistanu, prevažne vo veku od 30 do 40 rokov. Trvalý pobyt majú v Prešove, Bardejove, Medzilaborciach, Levoči a vo Vranove nad Topľou.
Ako povedala vedúca oddelenia štátneho občianstva KÚ v Prešove Silvia Nemcová, dnešný akt malo absolvovať až 18 občanov. Tí, ktorí si dnes neprevzali listinu a ak tak neurobia do šiestich mesiacov, tak riskujú znovuotvorenie procesu získania štátneho občianstva SR. Nemcová predpokladá, že podobné slávnosti sa budú konať každý mesiac. Dnešná bola prvá po tom, čo novelou zákona o štátnom občianstve účinnou od 1. septembra, prešla táto kompetencia na KÚ.
U každého z nových občanov SR trval tento proces v priemere dva a pol roka. Žiadatelia museli splniť zákonom stanovené podmienky, o. i. dokumentovať svoju bezúhonnosť a schopnosť ovládať slovenčinu v základnom stave, t. j. musia porozumieť otázke a vedieť na ňu po slovensky odpovedať.
 

Vyberte región

mark